Normal_5372

Op 14 april organiseert VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, de jaarlijkse Girlsday. Door het hele land stellen ruim honderd technische bedrijven en onderzoekinstellingen hun deuren open voor duizenden meisjes in de leeftijd van 10-15 jaar.

Het doel is deze meisjes al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in bèta, techniek en ict. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt en Robbert Dijkgraaf (president KNAW), geven om middernacht (van 13 op 14 april) samen met Amsterdamse basisschoolmeisjes het officiële startsein voor Girlsday 2011.

Deze feestelijke kick-off van alle Girlsday-activiteiten vindt plaats in het Anton Pannekoek Observatorium van de Universiteit van Amsterdam. De basisschoolleerlingen - die worden begeleid door onderzoeksters en studentes Sterrenkunde – zullen via Nederlands grootste telescoop in het observatorium de maan en Saturnus kunnen bewonderen, die op die nacht bijzonder goed waar te nemen zijn.

De kick-off in Amsterdam is de start van honderden afwisselende en uitdagende activiteiten voor ruim 4000 meisjes door heel Nederland. Het ontwerpen van apps, het bouwen van een eigen droomhuis, een workshop technisch tekenen, het nemen van watermonsters, het creëren van een satelliet en het maken van zoutkristallen staan bijvoorbeeld op het programma.

De meisjes gaan op bezoek bij grote en kleine bedrijven, sciencecenters, hogescholen en universiteiten. Onder meer Philips, KLM, IBM, Akzo Nobel, Nuon, Shell, Movares. Cisco, Atos Origin en NedTrain stellen hun deuren open. En ook een tandtechnicus, een meubelmakerij, een metaaldraaierij, een waterschap en een bedrijf waar jachtschepen worden ontworpen verwelkomen meisjes.

Vrouwelijke technici en wetenschappers begeleiden de meisjes tijdens activiteiten. VHTO organiseert Girlsday 2011 met als doel meisjes al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in bèta, techniek en ict.