Normal_5535

Het volgen van een examentraining vergroot de kans van slagen van middelbare scholieren. Dit blijkt uit intern onderzoek van Lyceo Examentraining. Het slagingspercentage van de leerlingen die afgelopen jaar een havo of een vwo training hebben gevolgd, bedroeg bijna 93 procent.

Recente cijfers van de Inspectie van het Onderwijs laten zien dat in schooljaar 2005/2006 nog 93 procent van vwo en 89 procent van de havo leerlingen het eindexamen haalden, vorig jaar was dit slechts 89 en 85 procent. Volgens de VO-raad en het LAKS is de oorzaak te vinden in de toename van het aantal leerlingen op het havo/vwo.

De afgelopen jaren is volgens de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) het aandeel leerlingen op de havo en het vwo gestegen van 33 naar 46 procent. Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad: "Ondertussen blijven de eisen hetzelfde. Dus is het logisch dat niet iedereen de eindstreep haalt".

Daar komt bij dat vanaf volgend jaar de eindexameneisen worden aangescherpt door het ministerie van OCW. Op de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels mag vanaf volgend jaar hooguit één vijf gescoord worden. Ook moet het gemiddelde cijfer op het centraal examen een voldoende zijn.

Volgens het Heerbeeck College in Best is vooral de achterhaalde vorm van lesgeven het probleem. Directeur Ton Broeren maakt zich zorgen om de slagingspercentages: "Niet alleen voor mijn eigen school, maar voor het gehele voortgezet onderwijs".

De leerling van nu is niet meer de leerling van vroeger. Leerlingen zijn het niet meer gewend om zich drie uur lang te concentreren op één vak, dat moet je ze leren. Daarom verzorgen steeds meer scholen examentrainingen voor hun leerlingen. Het Heerbeeck College verzorgt de examentraining in samenwerking met Lyceo Examentraining.

Examentrainingen op school
Lyceo Examentraining heeft jarenlange ervaring met het organiseren van examentrainingen. Resultaten van voorgaande jaren laten zien dat een training het eindexamencijfer gemiddeld met een punt verhoogt.

Lyceo verzorgt dit jaar op tientallen scholen een examentraining, in samenwerking met o.a. de TU Delft en Noordhoff Uitgevers. Scholen besteden dit uit vanwege de jarenlange ervaring en de mogelijkheid om samen met eigen docenten een op maat gemaakt programma aan te bieden.

Dit leidt tot verbeterde examenresultaten en groeiende tevredenheid bij docenten, leerlingen en ouders. "Vorig jaar was het gemiddelde slagingspercentage van de leerlingen die een Lyceo-training havo of vwo hebben gevolgd bijna 93%. Dit is een geweldig resultaat wanneer je het landelijke slagingspercentage van 89% voor het vwo en 85% voor de havo ernaast legt", aldus Joost Lasschuit, directeur van Lyceo.

De eindexamens van dit jaar komen er alweer bijna aan. Op maandag 16 mei beginnen de eindexamenkandidaten op het vwo met de vakken kunst en M&O en op de havo wordt gestart met Nederlands.

Bron: Nieuwsbank