Normal_5704

Monique Touw heeft zelf jaren gevaren, onder andere als kapitein van de ‘Jacob Meindert' en stuurman van de ‘Swan fan Makkum' en ‘De Stad Amsterdam'. Zij heeft in de praktijk gezien hoe snel jongeren aan boord zich ontwikkelen en van hieruit is het idee ontstaan om dit voor zoveel mogelijk jongeren bereikbaar te maken.

Daarom heeft zij in 2004 At Sea Sail Training opgericht, en zich gespecialiseerd in jongerenprojecten op Tall Ships. Nu is zij initiatiefneemster van School at Sea: middelbare scholieren volgen zes maanden hun VWO 4 lessen aan boord van een Tall Ship. School at Sea stimuleert talentontwikkeling door middel van innovatieve didactische modellen en ‘real life uitdagingen'.

Op 23 oktober 2011 vertrekt School at Sea met vijf docenten en 32 leerlingen van verschillende Nederlandse middelbare scholen aan boord. De scholieren krijgen, naast het verplichte VWO-onderwijsaanbod, les in het zeilen van een Tall Ship terwijl ze heen en weer varen naar de Caraïben.

Onderweg meert het schip aan op verschillende plekken waar de leerlingen onder begeleiding expedities ondernemen. Zo maken zij verschillende trektochten: Naar de Boiling Lake op Dominica, naar de Indianen in het regenwoud van Panama en naar het topje van de berg ‘Tide' op Tenerife. Tevens zullen de leerlingen zich verdiepen in het leven op Cuba terwijl ze bij een gastgezin verblijven en daar naar school gaan.

Talentontwikkeling is een belangrijk aspect van deze educatieve reis. Jongeren krijgen te zien hoe zij vergaarde schoolkennis in de praktijk kunnen toepassen. Zij krijgen de kans hun verborgen talenten te ontdekken door kennis te maken met nieuwe activiteiten, zoals het leren zeilen van het schip en de expedities. Verder worden de jongeren gestimuleerd in creatief denken en leren zij hun ervaringen om te zetten in kunst, muziek en theater.

Monique Touw, initiatiefneemster van School at Sea voegt toe: "Tijdens de reis maken de jongeren een enorme ontwikkeling door, op psychosociaal en cognitief gebied, maar ook op het fysieke vlak. Dit wordt een bijzondere leerervaring voor scholieren die willen excelleren. Reden genoeg dus om het concept dat al meerdere jaren in Duitsland en Zweden zeer positieve resultaten behaalt, in Nederland te introduceren."

School at Sea werkt samen met verschillende partners waaronder het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS). Ook Michiel Westenberg, professor Ontwikkelings- & Onderwijspsychologie aan de Universiteit van Leiden, en Joost Schokkenbroek, wetenschapsprogrammeur van het Scheepvaartmuseum, hebben hun medewerking verleend aan de totstandkoming van dit project.

Innovatie op educatief gebied is waar School at Sea voor staat. De vernieuwende didactische modellen, ontwikkeld door de partners van School at Sea, worden aan boord direct in praktijk gebracht. Om de effecten te meten wordt een onderzoek uitgevoerd naar welk aspect van deze reis de meeste invloed heeft op de ontwikkeling van de jongeren.

Er zijn nog plaatsen vrij. Geïnteresseerde leerlingen kunnen zich aanmelden voor de selectieprocedure via de website www.schoolatsea.com.