Normal_5722

TERNEUZEN - Scholieren uit Zeeuws-Vlaanderen die dit jaar slagen voor hun eindexamen, krijgen naast hun diploma een (revers)speld met de Zeeuws-Vlaamse vlag. De geslaagden worden ook benoemd tot ambassadeurs van de regio, zo meldt ZeeuwseRegio.nl.

Het bestuur van uwnieuwetoekomst zet hiermee het initiatief van de stichting De Zeeuws-Vlaamse Vlag voort. Deze stichting introduceerde de speld in 2010 als een eenmalige actie.

Het bestuur van uwnieuwetoekomst heeft besloten de speld over te nemen, mede op basis van de vele positieve reacties van studenten en docenten van de Zeeuws-Vlaamse scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Ook vanuit het bedrijfsleven kwamen veel positieve reacties.

De speld past ook in de doelstellingen van uwnieuwetoekomst, in het bijzonder wat betreft regiopromotie en het stimuleren van de beeldvorming van Zeeuws-Vlaanderen.

De vijf Zeeuws-Vlaamse onderwijsinstellingen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs ondersteunen de uitreiking van de speld van harte. De deelnemende scholen zijn: het Zwincollege in Oostburg, het Reynaertcollege in Hulst, en in Terneuzen de scholengemeenschap De Rede, het Zeldenrust-Steelantcollege en het ROC Westerschelde. Op deze scholen doen deze maand bijna 2000 leerlingen eindexamen.

Ambassadeur
Met de uitreiking van de speld worden de geslaagden benoemd tot ‘ambassadeur' van Zeeuws-Vlaanderen. Na het behalen van hun diploma gaan veel jongeren elders studeren. De speld moet de band met hun (geboorte)streek levend houden.

Het is van belang dat elke Zeeuws-Vlaming zijn streek in het hart meedraagt, ook in de hoop dat velen na hun studie naar Zeeuws-Vlaanderen terugkeren om hier te wonen en te werken.

De uitslagen van de eindexamens worden bekend op 16 juni. Afhankelijk van school zijn de diploma-uitreikingen vanaf 30 juni.