Normal_6300

Bijna 200 scholieren van 13 tot en met 18 jaar en docenten van circa negentig scholen uit 41 landen strijden op 27 en 28 juni om de meest innovatieve en praktische oplossingen voor milieuproblemen. Op die dagen vindt de derde internationale milieuolympiade INESPO voor scholieren plaats bij de Universiteit Utrecht .

De projecten zijn genomineerd na voorrondes in eigen land. Onder andere Herman Wijffels (econoom) en Yvonne van Rooy (voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht) reiken op 30 juni de prijzen uit.

De Universiteit Utrecht treedt dit jaar op als gastvrouw voor de scholieren. Zij stelt haar faciliteiten met enthousiasme ter beschikking om de scholieren twee dagen lang hun projecten ten toon te stellen. Het zoeken naar oplossingen voor milieuproblemen sluit aan bij het thema duurzaamheid, een van de speerpunten van Universiteit Utrecht.

‘Out of the box' denken
INESPO staat voor International Environment & Scientific Project Olympiad. Onder het motto "Challenge yourself with INESPO", doet de wedstrijd een beroep op het vaak onderschatte oplossingsvermogen van jongeren. Juist jongeren bedenken nieuwe en verrassende oplossingen, doordat zij in staat zijn ‘out of the box' te denken.

In 2010 waren de jury, minister Klink van VWS en toenmalig burgemeester van Amsterdam Asscher onder de indruk van de innovativiteit en kwaliteit van de projecten.

Programma
Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk en vindt plaats in het Marinus Ruppertgebouw van de Universiteit Utrecht. Op 27 juni openen onder andere Mirjam de Rijk (wethouder Utrecht) en Jolande Sap (fractieleider GroenLinks) de olympiade.

Na twee dagen exposeren op 27 en 28 juni vindt op 30 juni de prijsuitreiking plaats. Onder andere Herman Wijffels (econoom) en Yvonne van Rooy (voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht) zullen de leerlingen toespreken en de prijzen uitreiken. Bekijk het volledige programma op de website van INESPO.