Normal_6464

Na de positieve kabinetsreactie op het advies van de Commissie Werkscholen en het daaraan gerelateerde Projectplan, is de landelijke Stichting de Werkschool gestart met het opzetten van regionale Werkscholen om jongeren via praktijkervaring en begeleiding aan betaald werk te helpen.

De Werkschool is een regionaal georganiseerd netwerk van bedrijven, scholen, gemeenten, kenniscentra en andere organisaties die maatwerk kunnen leveren om deze jongeren succesvol en duurzaam aan een baan te helpen. Onderscheidend in de aanpak is dat vanaf de start van trajecten werkgevers betrokken zijn die concrete banen beschikbaar stellen. Daarnaast wordt De Werkschool in staat gesteld om geld uit verschillende potjes, gebundeld en specifiek gericht in te zetten.

Samenwerking met werkgevers en scholen
De Werkschool is bedoeld voor jongeren die via praktijkervaring en zorgvuldige begeleiding aan de slag kunnen in een betaalde baan. In veel gevallen gaat om jongeren tussen de 16 en 21 jaar, die als leerling staan ingeschreven bij het Praktijkonderwijs en het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Uitgangspunt is de personeelsvraag op de regionale arbeidsmarkt naar betaalbare krachten.

Het gaat om banen waarvoor in de praktijk aangeleerde (gecertificeerde) taken meer tellen dan een diploma. Het aantal beschikbare werkplekken is bepalend voor het aantal jongeren dat via De Werkschool naar betaald werk wordt toegeleid. Het blijkt dat er werkplekken genoeg zijn: in bepaalde branches hebben werkgevers grote moeite met het vinden van betaalbare krachten voor bepaalde werkzaamheden. En die schaarste zal de komende jaren alleen maar toenemen. Met De Werkschool wordt ingespeeld op dit tekort op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op leerbedrijven. De Werkschool zoekt daarin de samenwerking met werkgevers en scholen.

Regionale arbeidsmarkt
Voor jongeren die de school dreigen te verlaten zonder kans op een betaalde baan en uitkeringsafhankelijk zullen worden, biedt De Werkschool het perspectief van een reguliere baan, leuke collega's, meer zelfvertrouwen en financiële onafhankelijkheid. Voor werkgevers levert het praktisch geschoolde, gecertificeerde en gemotiveerde werknemers op. Voor gemeenten wordt zo toekomstige instroom in uitkeringen en de Wajong voorkomen.

Op het niveau van de regionale arbeidsmarkt wordt samengewerkt met alle betrokken organisaties. Naast werkgevers en scholen zijn dat ook gemeenten, kenniscentra (Colo), REA-instituten, (jeugd)zorginstellingen en UWV. Al deze instanties leveren een bijdrage aan het duurzaam toeleiden van deze jongeren naar betaald werk.