Normal_6587

De afgelopen tijd klinkt de roep om in het voortgezet onderwijs een einde te maken aan de zogenaamde zesjescultuur en het excelleren van scholieren juist te bevorderen, zodat Nederland zijn positie in de top van de kenniseconomieën kan behouden dan wel kan verbeteren.

De oprichting van de landelijke Socrates Fellowship door het Delta genootschap probeert het bereiken van dit doel te bevorderen. Op het verzoek van de Socrates Fellowship om leerlingen die juist hun eindexamen hadden gedaan en die geslaagd waren met een acht of hoger gemiddeld bij hun voor te dragen gaf het Dominicus College in Nijmegen graag gehoor.

Maar liefst tien leerlingen sloten daar dit jaar op het vwo hun examen excellent met deze score af. Als lid van deze exclusieve organisatie genieten deze leerlingen veel voordelen. Ze maken deel uit van een exclusief netwerk en ze kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Bovendien komen ze in aanmerking voor één van de vele scholarships (studiebeurzen) die jaarlijks worden uitgereikt.

Zo liggen een jaar lang gratis studeren of ervaring opdoen in het buitenland binnen handbereik. Eenmaal lid betekent altijd lid. Je hele studieloopbaan kun je blijven profiteren van alle voordelen die het lidmaatschap biedt. De betrokken leerlingen waren allemaal blij verrast met aanmelding die gezien hiun prestaties zeker tot een lidmaatschap zal leiden.

Heel bijzonder in dit kader is de nominatie van Vika Shimanskaya. Vijf jaar geleden verhuisde ze met haar moeder uit Sint Petersburg naar Nijmegen. Ze startte in 2 atheneum, ging een jaar later al naar het gymnasium, omdat ze meer uitdaging wilde. Vervolgens sloeg ze klas 3 gymnasium over en slaagde uiteindelijk op het gymnasium met meer dan een acht gemiddeld.

Vika is een toonbeeld van een zeer geslaagde integratie. Volgend jaar gaat ze medicijnen studeren in Nijmegen.

Klik hier voor een overzicht van de genomineerde leerlingen van het Dominicus College.