Normal_6763

DOESJANBE (Novum) - De Tadzjiekse president Emomali Rachmon heeft dinsdag een wet goedgekeurd die minderjarigen verbiedt te bidden in moskeeën. Dat heeft de Tadzjiekse staatstelevisie woensdag gemeld. De regering van Rachmon wil de opkomende invloed van de islam in Tadzjikistan tegengaan.

De wet, die op felle tegenstand kan rekenen van mensenrechtenactivisten en de islamitische oppositie in Tadzjikistan, verplicht kinderen jonger dan 18 jaar onderwijs te volgen op seculiere scholen. Dit komt in de praktijk neer op een verbod op religieus onderwijs, dat door de regering wordt gezien als broedplaats voor islamisme.

In de nieuwe wet staan geen specifieke sancties voor ouders wier kinderen naar moskeeën blijven gaan. De Tadzjiekse autoriteiten gaan er evenwel vanuit dat de nieuwe wetgeving helpt om religieus fundamentalisme in te dammen.

De regering van Rachmon heeft al eerder stappen genomen om wat zij de islamisering van Tadzjikistan noemt tegen te gaan. Zo zijn een aantal privémoskeeën gesloten, zijn Tadzjieken die in het buitenland aan islamitische universiteiten studeerden onder dwang gerepatrieerd en moeten imams zich in hun preken aan richtlijnen van de regering houden.

Een parlementslid van de oppositionele Communistische Partij, Sjodi Sjabdolov, bejubelde de wet en zei dat het overwicht van islamitisch onderwijs een onacceptabele druk uitoefent op kinderen. "Zelfs kleine kinderen rennen na hun huiswerk naar de moskee toe. De overheid moet daarop reageren."

Volgens het hoofd van de sociaaldemocraten druist de nieuwe wet in tegen de Tadzjiekse grondwet. "Deze wet beperkt de rechten van mensen", zei Rachmatoello Zoirov. "Religieuze instellingen bezoeken maakt deel uit van het sociale leven van een mens. Dat kan je niet wettelijk reguleren."