De jaarlijkse eTwinning-prijzen voor het beste online uitwisselingsproject in het onderwijs zijn op 5 oktober uitgereikt op het eTwinning-congres. De drie winnaars brengen vakoverstijgend onderwijs op een innovatieve manier in de praktijk en ze laten de leerlingen echt samenwerken met leerlingen uit een ander land, aldus de jury. Dit meldt EP-Nuffic.
NOG
Innovatief en internationaal: scholen winnen eTwinning-prijs 2016
-Lerares Clair Mulder wint met het project ‘Step by step’ dat zij uitvoert op CBS het Stroomdal en CBS de Rietzanger, in de categorie basisonderwijs. In dit internationale project maken leerlingen, zelfs de kleuters, in het Engels instructiefilmpjes voor handvaardigheid en wisselen die uit met een Poolse school.
Het project ‘Better eSafe than sorry’ van docent Dennis Jurhill van het St. Michaël College uit Zaandam wint de prijs in de categorie voortgezet onderwijs. Voor dit project onderzochten leerlingen online met leeftijdsgenoten uit onder andere Frankrijk, Denemarken en Bulgarije hoe je veilig kunt omgaan met digitale media. Zo gaven zij elkaar tips over privacy en veilig foto’s delen en wat je kunt doen tegen cyberpesten, gameverslaving of plagiaat.
Leerlingen bewustmaken van de vluchtelingenproblematiek in Europa, dat is de essentie van het eTwinning-project ‘Migrants and refugees’ dat docenten Amanda van Dijk en Bart Tip van het Carolus Clusius College, Orfeo Internationaal Gymnasium in Zwolle hebben opgezet. Samen met leerlingen uit Frankrijk, Noorwegen en Duitsland maakten hun leerlingen gezamenlijk opdrachten en leerden ze meer over de achtergrond van de vluchtelingencrisis via het online platform eTwinning.
www.eTwinning.net is een online ontmoetingsplaats voor leraren in Europa: je schrijft je in, doet een oproep en zo vind je één of meer partners in het buitenland om mee samen te werken. De samenwerkruimte is beveiligd; leraren kunnen er documenten, films of foto’s posten en bijvoorbeeld via een live-verbinding op het digi-bord met hun buitenlandse partnerschool communiceren. Er zijn al meer dan 400.000 leraren ingeschreven.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids