Normal_6778

In Nederland vindt het slechts sporadisch plaats, maar in de Verenigde Staten beginnen stadstuintjes, waarin diverse groenten semi-professioneel worden geteeld, steeds meer voet aan de grond te krijgen. Zo groeien tieners in Cleveland zelfs op met het proces van groenten telen, zo meldt Groentenet.nl.

Scholieren tussen de 14 en 18 jaar helpen in stadswijken bij de teelt van groenten voor eigen en lokaal gebruik. Op die manier ontwikkelen zij niet alleen kennis van groenten, maar wordt de tieners zo ook zelfstandheid, verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen bijgebracht.

Het Urban Growing, zoals de opkomende trend wordt genoemd, wordt inmiddels omarmd door een flink aantal scholen in de VS. Alleen in Cleveland al zijn er zo'n 200 leertuinen, waarbij kinderen ook nog een zakcentje kunnen verdienen.

Gedurende de zomervakantie werken de scholieren tegen minimumloon op een van de leertuinen, die worden aangestuurd door de Cleveland Botanical Garden. De leerlingen hebben hierdoor een nuttige tijdsbesteding in hun eigen woonomgeving. Daarmee dragen zij ook weer bij aan verbetering van hun eigen wijken.

Het is de bedoeling dat binnen tien jaar een landelijk programma wordt opgezet, waarin Amerikaanse leerlingen les krijgen in het thuis telen van groenten en fruit, zo laten de initiatiefnemers weten.

© Nationale Onderwijsgids