Normal_6914

AMSTERDAM - Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) ontving het afgelopen schooljaar 765 vragen en klachten bij hun Klachten- en Informatiecentrum (KIC) waar scholieren gedurende het hele jaar terecht kunnen.

Net als bij de jaarlijkse, bekendere eindexamenklachtenlijn, kunnen scholieren bij het KIC het hele jaar terecht met vragen en klachten over hun school en onderwijs.

Chanine Drijver, voorzitter LAKS: "We zijn blij dat scholieren ons weten te vinden. Het is voor ons erg belangrijk dat we naast het ondersteunen van de medezeggenschap op scholen ook iets kunnen betekenen voor individuele leerlingen".

In het afgelopen schooljaar gingen meldingen bij het KIC bijvoorbeeld over doorstroom (54 meldingen), het Programma voor Toetsing & Afsluiting en toetsen (47 en 28 meldingen) en roosters (38 meldingen). Maar ook buiten de examenperiode blijken het met name examens te zijn die de gemoederen bezighouden: over de eindexamens kwamen bij het KIC 196 meldingen binnen, en over de schoolexamens nog eens 77. Dit sluit aan bij de constatering dat vooral leerlingen uit de bovenbouw contact opnemen met het LAKS.

De vmbo'ers zijn met 26% van de meldingen bezig met een grote inhaalslag ten opzichte van de havisten (35%) en de vwo'ers (38%). De eerst genoemde groep raadpleegde het LAKS vooral over beperkingen in de doorstroommogelijkheden van vmbo-tl naar het havo.

Al sinds het LAKS in 1984 werd opgericht kunnen scholieren bij het LAKS terecht met vragen en klachten over hun school en onderwijs. Inmiddels is het KIC wel geprofessionaliseerd. Drie medewerkers ondersteunen het LAKS-bestuur op alle vlakken, en zitten vier dagen in de week klaar om telefoontjes en mails te beantwoorden. Bovendien wordt elke binnengekomen melding opgeslagen in een database, waardoor het LAKS snel kan zien op welke onderwerpen of scholen er veel mis gaat.

Overigens benaderen scholieren het LAKS met name voor informatie, in 67% van alle meldingen in schooljaar 2010-2011 stelden scholieren een vraag, terwijl slechts 33% een klacht betrof.

Het LAKS probeert scholieren zo goed mogelijk te adviseren, informatie te verstrekken en staat hen bij wanneer er problemen met de school zijn. Bovendien heeft het LAKS korte lijntjes met de Inspectie voor het Onderwijs, waaraan signalen kunnen worden doorgegeven. De medewerkers van het LAKS hebben veel kennis over het onderwijs paraat.

"Wanneer bijvoorbeeld een leerling die is gezakt belt met de vraag hoe hij of zij alsnog zo snel mogelijk aan een diploma komt, kan het LAKS alle mogelijke routes uitleggen en waarschuwen voor de verhoogde exameneisen aankomend schooljaar. We kunnen niet iedereen volledig tevreden stellen, maar kunnen in ieder geval uitleggen hoe het zit", aldus Drijver.