Normal_7173

NIJMEGEN - De activiteiten voor scholieren en vwo-docenten van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn vanaf 1 september gebundeld onder de naam Radboud Pre University College of Science (PUC of Science).

Wedstrijden, meeloopdagen, wekelijkse colleges, een eigen tijdschrift, bijscholingen en steunpunten voor docenten zijn al in de aanbieding of nog in ontwikkeling.

PUC of science
De universiteit moet zich betrokken voelen bij het middelbare onderwijs, vindt Sijbrand de Jong. De hoogleraar hoge-energiefysica heeft een passie voor populariseren en verbreden van de natuurwetenschappen en is directeur van het op 1 september opgerichte Radboud Pre University College of Science.

De Jong wijst op de cirkel van goede leerlingen van goede docenten, die goede studenten worden en daarna weer goede leraren voor goede leerlingen...‘Het docentschap moet een volwaardige uitstroomoptie zijn voor onze studenten. Niet iets wat je alleen doet als je niet goed genoeg bent om onderzoeker te worden. We moeten niet accepteren dat het HBO eerstegraadsdocenten gaat opleiden. Dat schept ook verplichtingen: wij moeten zorgen voor voldoende leraren en voor een carrièreperspectief voor leraren.'

Daarvoor wil PUC of Science intensief samenwerken met het Instituut voor Leraar en School (ILS), de lerarenopleider van de Radboud Universiteit.

Docentenupdate
De programma's voor de bètavakken op de middelbare school gaan de komende jaren op de schop. Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen komen in de curricula terecht. ‘Docenten die al dertig jaar voor de klas staan moeten ineens heel nieuwe vakinhoud gaan uitleggen. We gaan daarvoor regionale steunpunten oprichten en updates aanbieden voor middelbareschooldocenten - bij- en nascholing vind ik lelijke woorden,' aldus De Jong.

Met een steunpunt voor het relatief nieuwe vak Natuur, leven en techniek (NLT) is al ervaring opgedaan.

Beter voorbereid
Naast activiteiten voor docenten zal PUC of Science zich richten op leerlingen zelf. Niet expliciet om studenten te werven, maar vooral om ze beter voor te bereiden op hun keus voor een studie. Voor de excellente scholier is er allerlei verdiepend en aanvullend aanbod, maar PUC is er ook voor de gemiddelde VWO-scholier.