Normal_7017
LEIDSCHENDAM - Maandag 29 augustus tot en met vrijdag 2 september is de regionale actieweek tegen voortijdig schoolverlaten. In Den-Haag, Rijswijk, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg worden 4e jaars VMBO-leerlingen voorbereid op hun overstap naar het MBO. Op diverse scholen is er improvisatietheater. Acteurs praten op ludieke wijze met leerlingen over hun dromen, wensen en mogelijkheden.

Het doel is om leerlingen in een vroeg stadium bewust te maken van het belang van een diploma en het maken van een vervolgkeuze. Als steuntje in de rug krijgen de 4e jaars VMBO-leerlingen een leskaart. Op deze kaart staan de belangrijkste aandachtspunten voor het maken van de overstap.

Leerlingen die zich hebben ingeschreven voor een mbo-opleiding, maar die niet zijn komen opdagen, worden tijdens deze week thuis door de leerplichtambtenaar opgezocht. Ook benadert de leerplichtambtenaar de jongeren die zich nog niet hebben ingeschreven. Dit om ervoor te zorgen dat zij zich alsnog voor 1 oktober kunnen inschrijven.

De actieweek wordt gehouden omdat (landelijk) nog teveel jongeren hun school verlaten zonder een startkwalificatie. Dit is een mbo-diploma op minimaal nivo 2 of een havo of vwo-diploma. Terwijl dit een startkwalificatie betere kansen biedt op de arbeidsmarkt.