Normal_7272

LONDEN - Een leraar in Londen maakte onlangs een wel heel bijzondere carrièremove; hij werd benoemd tot vice-premier van Somalië, zo meldt de Independent.

De 64-jarige Mohamed Ibrahim gaf tot voor kort Engelse les aan Somalische kinderen in de Britse hoofdstad. Toen hij werd benaderd om de hoge politieke functie in zijn geboorteland in te vullen, hoefde hij niet lang na te denken. 'Wat een eer, maar wat een verantwoordelijkheid,' zo zei Ibrahim tegen de Britse krant.

In de afgelopen twee decennia heeft Somalië eigenlijk geen effectieve regering gehad. Met steun van de Verenigde Naties worden overal ter wereld hoog opgeleide Somaliërs naar hun geboorteland terug gehaald, om het land weer op te bouwen.

In plaats van rustig op zijn fiets naar het werk te gaan, wordt Ibrahim nu dagelijks in een zwaar beveiligd konvooi door Mogadishu, de gevaarlijkste hoofdstad ter wereld, naar zijn kantoor vervoerd. Ook de burgemeester van Mogadishu werkte tot voor kort in het Engelse onderwijs.

Later deze maand zal Ibrahim naar de Verenigde Naties reizen in New York. Op de terugweg hoopt hij een korte tussenstop in Londen te kunnen maken om zijn oude school te bezoeken.

© Nationale Onderwijsgids