Normal_7273

WASHINGTON DC - Henry Winkler is woensdag geridderd in de Britse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington voor zijn inzet om dyslexie bekend en bespreekbaar te maken in Groot-Brittannië. Dat meldt de BBC.

Winkler is vooral bekend van zijn rol als Fonzie in de comedyserie Happy Days, die in de jaren zeventig en tachtig wereldwijd goed bekeken werd. Hij werd al op jonge leeftijd gediagnostiseerd met dyslexie.

Ondanks zijn woordblindheid wist Winkler het als acteur ver te schoppen. Hij speelde niet alleen Arthur Fonzarelli in Happy Days, maar tal van rollen in series en films.

Daarnaast schrijft Winkler tegenwoordig kinderboeken. De held van zijn Hank Zipzer-serie heeft ook dyslexie en het verhaal is gebaseerd op de jeugd van Winkler en de problemen die hij ondervond op school door zijn woordblindheid.

De afgelopen twee jaar maakte Winkler een tour langs Britse scholen om dyslexie onder de aandacht van de leerlingen te brengen. Volgens Winkler was het een van de leukste dingen die hij ooit gedaan heeft.

De acteur en schrijver mag vanaf nu OBE achter zijn naam zetten, wat Order of the British Empire betekent. Winkler twitterde apetrots te zijn op de onderscheiding.

© Nationale Onderwijsgids