Normal_7366

MEPPEL - De christelijke scholengemeenschap Dingstede uit Meppel heeft woensdag een aantal hooilanden op het trilveen van Natuurmonumenten bij Doosje geadopteerd. Vorig jaar werden leerlingen van CSG Dingstede voor het eerst bij het beheer betrokken.

Bij Doosje hielpen ze in het kader van maatschappelijke stage hooien op het trilveen. Machines zijn te zwaar om in het kwetsbare gebied ingezet te kunnen worden.

De stage beviel beide organisaties zo goed dat besloten is tot structurele samenwerking over te gaan. Door het adopteren van een aantal hooilanden op het trilveen bij Doosje verplicht Dingstede zich daarmee tot het jaarlijks bijdragen aan onderhoud in het genoemde gebied. Zo maakt de school zichtbaar dat ze bereid is maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen dragen.

Ook morgen zullen leerlingen van Dingstede uit MAVO-2 de handen uit de mouwen steken in het veengebied. In de lessen aardrijkskunde en biologie zijn zij daar goed op voorbereid.

Nationaal Park Weerribben - Wieden is uniek
Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het is een uiterst waardevol gebied voor planten, dieren en mensen. Het gebied ziet er ongerept uit, maar is voor het grootste deel door ingrijpen van de mens ontstaan.

Vroeger trokken de mensen hier het veen uit het water omhoog om daar turf van te maken. Om het gebied in de huidige staat te behouden is zorgvuldig beheer nodig. De vereniging Natuurmonumenten is één van de organisaties die daar verantwoordelijk voor is.

© Nationale Onderwijsgids