Normal_7796

DEN HAAG (Novum) - Minderjarige asielzoekers die al acht jaar in een procedure zitten, moeten automatisch een verblijfsvergunning krijgen. Dat staat in een initiatiefwet die PvdA en ChristenUnie dinsdag presenteren, meldt het Nederlands Dagblad.

De partijen willen af van ad hoc-regelingen, zoals gebeurde bij de Afghaanse Sahar Hbrahim Gel. Vanwege haar zaak besloot minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) een uitzondering te maken voor verwesterde meisjes uit Afghanistan. Daarna ontstond discussie over Mauro Manuel. Leers wil hem terugsturen naar Angola.

Als het voorstel van PvdA en ChristenUnie wordt aangenomen, mag Mauro blijven. Dat geldt volgens de krant dan ook voor enkele honderden andere minderjarige asielzoekers die in Nederland zijn geworteld.

Om te voorkomen dat het vertragen van procedures wordt beloond, moet de regeling alleen gelden als de lange procedure komt door overheidshandelen. Bijvoorbeeld als de Immigratie- en Naturalisatiedienst beslistermijnen heeft overschreden. Leers wil nieuwe schrijnende gevallen vooral voorkomen door de procedures te voorkomen.