Normal_7740

WASHINGTON (Novum/AP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich dinsdag achter de aardappel geschaard. De senatoren stemden tegen het voorstel van de regering-Obama om het eten van aardappels voor lunch op school aan banden te leggen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw stelde eerder dit jaar voor om het aantal keer dat op school patat wordt gegeten tot twee keer per week te beperken. Dat was tegen het zere been van de aardappelindustrie, verscheidene schooldistricten en Congresleden uit staten waar veel aardappels worden verbouwd. Zij stelden dat het ministerie zich moet richten op de bereiding van het product en dat de aardappels veel goede voedingsstoffen bevatten.

De Republikeinse senator Susan Collins diende het amendement in, waarin stond dat er geen beperkingen mogen gelden voor welke groente dan ook voor schoollunches. Collins, afkomstig uit Maine, waar veel aardappels worden verbouwd, zei dat de groente een goedkoop en voedzaam product is om kinderen te eten te geven als er een beperkt budget is. De Republikeinen vinden dat de regering niet zou moeten voorschrijven wat kinderen mogen eten.

Voorstanders en de regering zijn echter van mening dat kinderen al genoeg aardappels eten en dat ze gebaat zijn bij meer afwisseling in hun eten. "(Het) voorstel was bedoeld om kinderen te helpen veel verschillende groenten te eten en dat punt is nu helemaal ondergesneeuwd", zei Margo Wootan, directeur van een belangenbeweging die voorstander van de wijzigingen is.