Normal_7772

LONDEN - Het IQ van tieners kan tientallen punten veranderen, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het University College London.

Algemeen werd altijd aangenomen dat intelligentie min of meer stabiel bleef tijdens een mensenleven, maar het onderzoek, gepubliceerd in het gezaghebbende Nature, wijst uit dat intelligentie blijkbaar kan toe- en afnemen.

De Utrechtse hersenwetenschapper Hilleke Hulshoff Pol zegt in een reactie in de Volskrant dat het onderzoek niet aantoont dat kinderen met leerproblemen ineens hoge cijfers kunnen halen, maar wel is intelligentie meer dynamisch dan altijd werd aangenomen.

De Britse wetenschappers namen intelligentietesten af bij 33 tieners en herhaalden het onderzoek vier jaar later. Bij een op de vijf deelnemers bleek de intelligentie toe- of afgenomen te zijn.

Volgens Hulshoff Pol moeten ouders geen valse hoop gaan koesteren of irreële verwachtingen krijgen. De Cito-toets hoeft nog niet de prullenbak in. "Maar ik denk wel dat het erg belangrijk is om nog meer te letten op individuele verschillen in ontwikkeling tussen kinderen", aldus de Utrechtse wetenschapper.

Ze denkt ook dat bij volwassen de intelligentie nog kan toe- of afnemen.

© Nationale Onderwijsgids