Normal_7887

LELYSTAD - De twintig 16,5-jarigen die klokslag middernacht in Lelystad begonnen aan hun eerste rijles stonden te trappelen van ongeduld tot landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee de hefboom bij het ANWB test- en trainingscentrum in Lelystad optilde om ze, met hun rijinstructeurs de toegang tot de openbare weg te verschaffen, zo meldt Brabants Dagblad.

Verkeersschool Nederveen uit Hardinxveld-Giessendam en Rijschool Roordink uit Putten beten daarmee het spits af met het proefproject 2toDrive. De scholen liepen vooruit op de officiële aftrap van het project 2toDrive, later vanochtend bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag.

2toDrive stelt jongeren van 16,5 jaar in de gelegenheid het autorijden in de praktijk te leren. Wanneer de rijlessen naar wens gaan en zogauw ze hun theorie-examen hebben gehaald, kunnen ze al met 17 jaar hun rijbewijs halen. Met dit brevet mogen ze onder begeleiding van een coach rijden tot ze 18 jaar zijn.Als ze eenmaal deze mijlpaal zijn gepasseerd mogen ze alleen de weg op.

Het proefproject duurt zes jaar en is bedoeld om het risico op ongevallen onder jonge bestuurders terug te dringen. In Duitsland draait de proef al een aantal jaren, met als resultaat dertig procent minder ongevallen en twintig procent minder overtredingen onder beginnende bestuurders.

© Nationale Onderwijsgids