Normal_8068

GRONINGEN/DEN HAAG (ANP) - Middelbare scholieren in Den Haag maken op grote schaal misbruik van de voorlichtingsdagen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Die worden traditoneel voorafgegaan door feesten van Groningse studentenverenigingen.

Leerlingen krijgen een dag vrij om zo'n informatiedag te bezoeken, maar reizen eigenlijk alleen naar het Noorden af om stevig feest te vieren, stelt conrector Remco Vogel van het Maerlant Lyceum in Den Haag.

Elk jaar vragen en krijgen tientallen vwo-leerlingen vrij om de voorlichtingsdag te bezoeken, hoewel geen enkele scholier serieus de intentie heeft om in Groningen te gaan studeren, aldus Vogel. „Het gaat ze alleen om de feesten vooraf. Er wordt heel veel gedronken door 16- en 17-jarigen. Of ze zitten de volgende dag brak op de universiteit, of ze gaan helemaal niet. Ze geven het zelf ook toe: een lekker avondje uit en de volgende dag vrij."

Het lyceum heeft de RuG gevraagd om de voorlichtingsdag te verplaatsen van de vrijdag naar de zaterdag, maar die wil dat niet. Vogel: „De universiteit wil zo veel mogelijk leerlingen lokken. Het is een marketingstrategie die niet past in het onderwijs, het is moreel verwerpelijk."