AMSTERDAM (Novum) - De bestuurders van Amarantis worden mogelijk persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor het financieel wanbeleid bij de scholengroep. Demissionair minster van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) overweegt naar de rechter te stappen als blijkt dat de bestuurders de fout zijn ingegaan, liet zij donderdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Van Bijsterveldt heeft in maart een onderzoek ingesteld naar de financiële misstanden die vorig jaar aan het licht kwamen. De resultaten worden in oktober verwacht, waarna ze een besluit neemt.
Boris van der Ham (D66) vindt dat de Tweede Kamer het doen en laten van de minister en de Inspectie van het Onderwijs moet controleren. Hij kondigde aan dat D66 afhankelijk van de onderzoeksuitkomsten een parlementair onderzoek wil instellen.
Volgens GroenLinks zijn de problemen bij Amarantis ontstaan door de ruime financiële mogelijkheden die het bestuur had. Jesse Klaver hield een pleidooi voor een aanscherping van de leen- en beleggingsmogelijkheden van onderwijsinstellingen. De minister zei dat ook dat pas in oktober eventueel aan de orde is.
Over de lening en garantstelling van achttien miljoen aan de onderwijsinstelling zei de minister dat daarbij 'de continuïteit van het onderwijs voor de dertigduizend leerlingen' centraal staat. VVD-Kamerlid Ton Elias vindt ook dat de leerlingen centraal moeten staan en acht het niet nodig dat geld wordt gestoken in het voortbestaan van de onderwijsgroep. "Ik zal er geen traan om laten als deze Titanic zinkt."
De Amarantis Onderwijsgroep, waaronder ongeveer zestig scholen vallen, dreigde eind vorig jaar failliet te gaan. De instelling heeft een schuld van 85 miljoen euro en in april werd bekend dat daarnaast zeven miljoen euro in risicovolle derivaten is gestoken. Om faillissement tegen te gaan is in april besloten de instelling op te splitsen in vijf aparte schoolgroepen.