Leerling-kok ontvangt geen fooi van werkgever en stapt naar de rechter

Een fooi is voor horecamedewerkers meer dan alleen maar een extraatje van een tevreden klant. Het is een teken van waardering voor het harde werk dat je verricht. Als die fooi maar niet komt, kan dit zorgen voor gevoelens van onrecht. Een 21-jarige leerling-kok kreeg in een restaurant in Zuid-Holland een enorme ruzie met zijn baas. De rechter moest daar uiteindelijk aan te pas komen. Dat meldt het AD.

Op vrijdagavond 2 augustus loopt het uit de hand bij een restaurant in Ridderkerk. Jonathan wordt woest over het uitblijven van zijn fooi dat hij ’s avonds niet weg wil gaan totdat hij deze fooi van zijn werkgever ontvangt. Hij eist een bedrag van ongeveer 100 euro.

Fooi 

De werkgever geeft aan dat er geen contant geld in het restaurant is en dat hij dat bedrag moet gaan pinnen. Op maandag 5 augustus zou Jonathan de fooi ontvangen, maar volgens de leerling-kok zou dat al gebeuren op 31 juli.

Ontslag op staande voet 

In de avond van 2 augustus stuurt Jonathan nog wat dreigende appjes aan zijn werkgever. De appjes zorgen ervoor dat de werkgever aangifte doet van bedreiging. De leerling-kok wordt op staande voet ontslagen en zijn fooi ontvangt hij niet meer.

De leerling-kok accepteert het ontslag op staande voet niet en besluit naar de rechter te stappen. Deze vindt het gedrag van Jonathan wel ongepast, maar geeft aan dat ontslag op staande voet te ver gaat. Daarbij weeg hij mee dat de leerling-kok zijn contract, dat op 31 augustus 2024 afliep, niet wilde verlengen en dat hij de vakantieuren die hij nog over had zou opnemen tot aan het einde van zijn dienstverband.

Ongeldig 

De rechter is het niet eens met de bedreigende appjes naar de werkgever, maar snapt wel dat de leerling-kok kwaad is. Daarom wordt het ontslag op staande voet ongeldig verklaard. Het restaurant moet de gevraagde vergoedingen, waaronder het loon over de maand augustus, vakantietoeslag en overuren betalen aan Jonathan. Daar komen ook nog een wettelijke verhoging en rente overheen. Het totale bedrag wordt 5606 euro, plus meer dan 1000 euro aan proceskosten.

Jonathan laat weten tot op de dag van vandaag zijn geld nog steeds niet ontvangen te hebben. De werkgever, die er tijdens de zitting niet bij was, reageert niet op vragen van het AD.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk