NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie voor bibliotheken en scholen, gaat samenwerken met BOLAS, de innovatieve onderzoekstool voor het onderwijs, om leerlingen digiwijs te maken. Beide organisaties willen bewustzijn creëren onder middelbare scholen voor het belang van digitale informatievaardigheden. Berichten over nepnieuws duiken regelmatig op in de media en juist daarom zetten beide partijen zich in om leerlingen informatievaardig te maken en te leren hoe ze content zelf selecteren op betrouwbaarheid. Dit meldt NBD Biblion.
“Het professionaliseren van de mediatheek is een speerpunt van NBD Biblion. De samenwerking met BOLAS, om gezamenlijk leerlingen mediawijzer te maken, past hier goed bij. Het is toekomstgericht, vernieuwend en we spelen daarmee in op de behoefte van de markt op het gebied van digitale geletterdheid en specifiek digitale informatievaardigheden”, aldus Mireille Boetje, manager afdeling Data NBD Biblion.
De webapplicatie BOLAS geeft inzicht in hoe en waar docenten en (aankomende) studenten informatie zoeken, beoordelen en verwerken. Met BOLAS oefenen zij vervolgens deze informatievaardigheden door slimmer én kritischer te zoeken. Digitale vaardigheden zijn in deze tijd onmisbaar en voor leerlingen is het vaak lastig om te beoordelen of content betrouwbaar is. Voor scholen ligt hier een belangrijke taak. Zij willen graag weten hoe ze hun leerlingen kunnen helpen het onderscheid te kunnen maken tussen nepnieuws en betrouwbare informatie.
“Door de samenwerking met NBD Biblion kunnen we scholen meer bewust maken van dit probleem en de mogelijke oplossingen. NBD Biblion biedt waardevolle content aan die gewaardeerd wordt door scholen en bibliotheken. Met BOLAS kan die content goed ingezet worden in de dagelijkse onderwijspraktijk.”, aldus Thomas de Jong, Founder BOLAS.
Online databanken vindbaar in de BOLAS webapplicatie
De online databanken van NBD Biblion zullen vindbaar gemaakt worden binnen de zoekomgeving van BOLAS. Onderwijsinstellingen die al een abonnement hebben op deze databanken, kunnen deze kosteloos toevoegen aan BOLAS. Onderwijsinstellingen zonder abonnement, kunnen gedurende 3 maanden gebruikmaken van de databanken in de BOLAS zoekomgeving, in de vorm van een proefabonnement.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids