Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Nieuw OMT voor onderwijs wil meedenken over effecten coronavirus
Wetenschappers Inge de Wolf en Thijs Bol zijn van mening dat er ook een Outbreak Management Team (OMT) moet komen dat speciaal gericht is op het onderwijs. Het doel van dit nieuwe OMT is om als groep wetenschappers gevraagd en ongevraagd advies te geven over de effecten van het coronavirus op het gehele onderwijs. De initiatiefnemers zien nu namelijk dat de vergaarde over het coronavirus de scholen onvoldoende bereikt. De wetenschappers willen ook meedenken over hoe de 8,5 miljard euro van het Nationaal Programma Onderwijs het beste besteed kan worden.
Dinsdag: Mbo en hoger onderwijs gaan grootschalig diverse snel- en thuistesten uitproberen
Verschillende instellingen in het mbo en het hoger onderwijs gaan op vermoedelijk korte termijn grootschalige proeven doen met zowel sneltesten en thuistesten op het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat het de bedoeling is dat uiteindelijk tienduizenden studenten deelnemen aan de proef. Onderwijsinstellingen vanuit het hele land zijn betrokken bij de proef.
Woensdag: Veel middelbare scholen hebben nog geen duidelijk plan voor heropening
Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag werd officieel bekend gemaakt dat de middelbare scholen weer gedeeltelijk opengaan. Veel scholen worstelen echter nog met de manier waarop dit veilig mogelijk is. Vooral het garanderen van 1,5 meter onderlinge afstand tussen leerlingen blijkt een struikelblok. Scholen kijken daarom bijvoorbeeld naar het huren van zalen van sportverenigingen en culturele instellingen, om zo meer ruimte te creëren.
Donderdag: Rutte kijkt bij nieuwe verruiming naar hoger onderwijs en horeca
Demissionair premier Mark Rutte wil bij de volgende versoepelingen kijken naar het hoger onderwijs. Na de aangekondigde versoepelingen van afgelopen dinsdag klonk er kritiek vanuit zowel de Tweede Kamer als het hoger onderwijs zelf dat studenten wederom buiten de boot vallen terwijl zij wel zwaar te lijden hebben onder de lockdown. Volgens Lilian Marijnissen (SP) had Rutte niet moeten kiezen voor de economie, maar voor het onderwijs. De premier zegt dat het openen van de hogescholen en universiteiten tot teveel reisbewegingen en contacten zou leiden.
Vrijdag: Slob: scholen moeten in ieder geval al beginnen met mentorlessen
Veel middelbare scholen tobben nog over hoe ze hun deuren komende week weer moeten openen. Minister Slob vindt echter dat scholen genoeg tijd hebben om de heropening te regelen, aangezien er al een tijd protocollen klaarliggen. Slob zegt dat scholen komende week in ieder geval vast kunnen beginnen met het geven van mentorlessen, waarin een leraar samenkomt met zijn of haar mentorklas. Het is belangrijk leerlingen te vragen hoe het met hen gaat, nu ze weken niet op school zijn geweest. “En dat kan iedere school echt wel regelen.”
Door: Nationale Onderwijsgids