Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
Het is volgens hem in ieder geval belangrijk dat je "als overheid en maatschappij een signaal geeft dat dit soort dingen absoluut niet kan. En dat het niet een onschuldig spelletje is".
Filmpjes op sociale media van choking challenge
Op sociale media gaan filmpjes rond van deze zogeheten choking challenge waarbij deelnemers zichzelf wurgen en weer loslaten vlak voordat ze buiten bewustzijn raken. De bedoeling ervan is om een euforische roes te krijgen. Het is erg riskant en het heeft bovendien schadelijke effecten voor de hersenen, omdat door het dichtdrukken van de halsslagader minder bloed naar de hersenen stroomt, die daardoor beschadigd kunnen raken.
Hoewel Karremans nog niet weet of er een relatie is tussen dit specifieke incident en sociale media, geeft hij aan al bezig te zijn met een onderzoek naar sociale media vanuit zijn eigen beleidsterrein. De misinformatie die daar op te vinden is, brengt volgens hem soms "enorm veel ellende met zich mee. Dat staat heel scherp op onze radar". Maar het is moeilijk aan te pakken, zegt Karremans. "Dus ik wil niet zomaar verbieden. Maar dit is wel een dilemma waar we natuurlijk mee zitten".
Minimumleeftijd
Hij heeft daar ook contact over met collega's uit andere landen zoals Zweden. Daar hebben ze een minimumleeftijdsgrens, maar niet in de vorm van een verbod. "Je kan simpelweg niet controleren als kinderen van 9, 10 of 11 jaar wel of niet op sociale media zitten", zegt Karremans. Maar volgens hem kun je als overheid wel heel duidelijke richtlijnen opstellen, zoals andere landen ook doen. "Ouders weten dan waar ze aan toe zijn."
Door: ANP