Meer dan 30.000 jongeren tussen de 12 en 23 jaar verlieten in het schooljaar 2021/2022 zonder diploma hun opleiding. Een nieuw landelijk traject moet dat aantal jongeren drastisch verminderen. Dat meldt Dtv Nieuws.
Demissionair minister Robbert Dijkgraaf weet niet precies waardoor het komt dat er zoveel jongeren zonder diploma het onderwijs verlaten. “Heeft het te maken met corona? Heeft het te maken met de tekorten op de arbeidsmarkt? Daar zal het vast mee te maken hebben, maar het is onacceptabel dat jongeren zonder kwalificatie het onderwijs verlaten.”
Regionaal vsv-programma
De Rijksoverheid hoopt dat in 2026 het aantal voortijdig schoolverlaters is gedaald naar 18.000. Jaarlijks stelt zij ook 49,6 miljoen euro beschikbaar voor het regionale vsv-programma. Gemeenten krijgen 19,2 miljoen euro vanuit dat programma, en mbo-scholen ruim 30 miljoen euro.
Meer begeleiding
In het actieplan om minder jongeren zonder diploma van school te laten gaan moeten scholen en gemeenten samenwerken. Zo moeten jongeren meer begeleiding krijgen als het gaat om het kiezen van een studiekeuze en ook moet er meer hulp worden aangeboden als toch iemand vroegtijdig de school verlaat.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk