Sinds deze week heeft de stad Rotterdam haar eigen canon met historische gebeurtenissen. Basisschoolleerlingen en leerlingen van de middelbare scholen krijgen nu nog les over de Nederlandse canon, maar het plan is om de Rotterdamse versie op scholen te introduceren. De gemeente heeft niet de intentie om het landelijke canon te vervangen. Het is slecht een aanvulling, zodat de Nederlandse geschiedenis tastbaar gemaakt kan worden aan de hand van Rotterdamse voorbeelden. Dit meldt PZC.
De landelijke canon is als uitgangspunt genomen voor de Rotterdamse versie. Zo staat er in de landelijke variant de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië en in de Rotterdamse gaat het specifiek over de Lloydkade, waar destijds veel Indische-Nederlanders en Molukkers aankwamen. Ook staat feministe Maria Rutgers-Hoitsema in de canon. Landelijk is Aletta Jacobs uitgelicht. “Dat zijn de grootste verschillen”, aldus historicus Anne Jongstra.
Canon van Nederland
De Canon van Nederland heeft vijftig thema’s met een chronologische samenvatting van de geschiedenis van ons land. De canon is in 2006 gemaakt in opdracht van de overheid om geschiedenisonderwijs te bevorderen. De nieuwste landelijke versie is in 2020 geïntroduceerd en zijn een aantal thema’s gewijzigd, zoals het Nederlands Openluchtmuseum.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky