Tienduizenden vmbo’ers die de theoretische leerweg volgen krijgen te maken met een grote verandering. Nieuwe praktijkvakken zijn beschikbaar waar leerlingen examen in kunnen doen. Het lespakket krijgt een uitbreiding met externe bedrijven die ‘echte’ opdrachten geven aan de leerlingen. Ze leren zo zelf waar ze goed in zijn. Dat meldt RTL Nieuws.
De vmbo’ers van de theoretische- en gemengde leerweg van scholengemeenschap Stad en Esch uit Meppel krijgen nu al vier uur per week praktijkles. Ze maken bijvoorbeeld bedrijfsfilmpjes voor de plaatselijke dierenwinkel of ontwerpen voor de gemeente een tuin. Deze praktijklessen krijgen ze naast de vakken Nederlands en aardrijkskunde. De meeste vmbo’ers van de theoretische leerweg krijgen voornamelijk theorievakken. De leerlingen uit Meppel zijn dus echt een uitzondering.
Met de handen aan de slag
De vmbo’ers gaan tijdens de praktijklessen echt met hun handen aan de slag. De opdrachten van de externe bedrijven mogen ze op school maken, maar dat kan ook ter plekke bij dat bedrijf. Dan wordt het een soort stage.
Jane en Lotta schoten een aantal foto’s van puppy’s voor de plaatselijke dierenwinkel. De meiden vinden dat ze hier meer van leren. “Je zit in een klaslokaal tijdens normale lessen en leer je uit een boek. Nu ga je naar een bedrijf toe en moet je samen een opdracht uitvoeren.”
Verbinding tussen school en bedrijven
De leerlingen kunnen door de praktijkvakken een verbinding leggen tussen school en bedrijven. “Ze leren hele andere dingen dan als ze uit boeken moeten leren”, geeft leraar Robert Rosema aan. Volgens Rosema leren de leerlingen samenwerken, mails opstellen, telefoongesprekken voeren en het maken van een product.
Leren van praktische opdrachten
De school in Meppel is een uitzondering, maar ook het kabinet ziet dat leerlingen veel leren van praktische opdrachten. Aankomend schooljaar komen er 13 praktijkvakken bij op de theoretische leerweg van het vmbo. Leerlingen kunnen daar ook examen in doen. De school in kwestie mag zelf kiezen hoeveel praktijkgerichte vakken er aangeboden worden. De vakken zijn niet verplicht, maar demissionair minister Mariëlle Paul van Onderwijs raadt ze wel aan.
Leerlingen ontdekken door de praktijkvakken namelijk waar ze goed in zijn. Het kiezen van een vervolgopleiding in het mbo gaat zo ook een stuk gemakkelijker. En vervolgt Paul, praktisch geschoolde mensen zijn nu echt nodig.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk