Zo'n 200 scholieren uit Assen trotseren 'Alpe d'Huez' voor kankeronderzoek

Zo’n tweehonderd scholieren uit het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs uit Assen fietsen donderdag 6 juni de Alpe d’Huez op om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Onder de naam Team Assen gaan ze de uitdaging aan. Sommige leerlingen zijn pas veertien jaar oud. Ze hebben in ieder geval allemaal een speciale reden om de berg van 14 kilometer met 21 scherpe haarspeldbochten te bedwingen. Dat meldt het AD.

Die reden kan een familielid of goede vriend zijn met kanker. Of iemand die eraan overleden is. Zo fietst de vijftienjarige Wesley Roossien uit Annen de berg op voor zijn oma. Zo’n twee jaar geleden kreeg zij de diagnose en artsen vertelden dat ze nog maar een half jaar zou leven. Ze is nog steeds in leven en volgt de zeventiende editie van Alpe d’HuZes dit jaar via de tv.

Kanker 

De veertienjarige Jurre Blomsma, een schoolgenoot van Wesley, is zijn tante verloren aan kanker. Maar ook hij gaat de strijd tegen de berg aan. “Het zou mooi zijn als kanker ooit net zoiets is als een griepje.”

Initiatiefnemer Ramon Lieuwes, cateringmanager op het Drenthe College in Assen, startte vijf jaar geleden met zo’n zestig middelbare scholieren de tocht naar Frankrijk en het bedwingen van de Alpe d’Huez. Inmiddels doen er zo’n tweehonderd leerlingen mee. Allemaal afkomstig uit de regio Assen.

'Maandenlang trainen maakt gezonder' 

“Meedoen aan een wedstrijd die geen wijdstrijd is, maakt je socialer”, aldus Lieuwes. “Van maandenlang trainen word je ook gezonder. Dat leer je niet in een schoolklas.” Leerlingen uit andere delen van Nederland hoopt Lieuwes met zijn initiatief ook te bereiken. En dat ze volgend jaar met nog veel meer jongeren de berg gaan trotseren voor het goede doel.

Indrukwekkende tocht 

Donderdag 6 juni zal het voor veel scholieren een indrukwekkende tocht worden. In elke haarspeldbocht en aan elke bergwand hangen foto’s van kinderen, jonge moeders, veertigers en ouderen die de strijd tegen kanker hebben verloren. Lieuwes en de scholieren weten dat ze het ergens voor doen. Ze hebben, voordat ze de berg opgingen, al 315.000 euro opgehaald.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk