Eerste middelbare school van Utrecht heeft een eigen bibliotheek

Een middelbare school met een bibliotheek. In Utrecht is dat uitzonderlijk, maar het Globe College in Kanaleneiland heeft de primeur te pakken. Zo proberen ze jongeren meer te laten lezen. Dat meldt RTV Utrecht.

Vijftig basisscholen in Utrecht hebben al een bibliotheek op school, maar middelbare scholen hadden dit niet. Tot woensdag 26 juni. Het Globe College kreeg de eer om een eigen bibliotheek te openen. Waarom deze school de primeur krijgt weet directeur Frank Corneth ook niet precies. “Wij hebben waarschijnlijk het hardst gepusht.”

Sneller een boek pakken

Corneth hoop dat leerlingen sneller een boek pakken als ze boeken naar hen toebrengen. De leerlingen hebben de thema’s van de boekenkasten bedacht.

'Zit liever op mijn telefoon' 

Een leerling geeft toe dat hij merkt dat ie liever op zijn telefoon zit te kijken. “Maar ik vind het ook wel erg leuk om te lezen.” Corneth vindt het ook belangrijk om de leerlingen te leren hoe ze omgaan met een mobiele telefoon. Maar hij wil lezen en mobiele telefoongebruik graag combineren en niet beiden zien als vijanden van elkaar.

Eigen bibliotheek voor meer scholen

Meer scholen moeten uiteindelijk een eigen bibliotheek krijgen. Wethouder onderwijs Eelco Eerenberg vindt het dan ook tijd worden om hier met zijn allen mee bezig te gaan. “In Utrecht stimuleren we scholen om kinderen meer te laten lezen. En leesplezier begint bij de juiste boeken die binnen handbereik zijn.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk