Normal_portrait-of-students-2023-11-27-05-28-49-utc

Het lerarentekort in Almere blijft een van de grootste in Nederland, blijkt uit cijfers van databureau LocalFocus. Voor het komende schooljaar staan er nog 55 vacatures open in het middelbaar onderwijs en 31 in het basisonderwijs. Deze cijfers zijn afkomstig van een analyse van het ANP van de vacaturewebsite Meesterbaan. Dit meldt Omroep Flevoland.

Almere hoort samen met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag tot de vijf gemeenten met de grootste lerarentekorten. De problemen om voldoende leraren te vinden zijn in Almere niet nieuw; de tekorten spelen hier al jaren.

Oorzaken: vergrijzing en uitval

Volgens Freek Kalkhoven, arbeidsadviseur bij het UWV, worden de tekorten vooral veroorzaakt door vergrijzing, de uitval van startende leraren die het onderwijs snel weer verlaten en een onvoldoende instroom vanuit de lerarenopleidingen.

Ook tekorten in Lelystad

Naast Almere valt ook Lelystad op in het onderzoek. In het basisonderwijs moeten daar nog 21 vacatures worden ingevuld. Dit is, buiten de Randstad, een opvallend hoog aantal. Het lerarentekort in Lelystad is eveneens niet nieuw. Eerder dit schooljaar werd al een vierdaagse lesweek ingevoerd als noodmaatregel. In het voortgezet onderwijs van Lelystad staan nog dertien vacatures open.

Geen vacatures in Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde

Opvallend is dat in Noordoostpolder momenteel geen vacatures zijn in het basisonderwijs. Wel zijn er negen openstaande vacatures in het voortgezet onderwijs. In Urk, Dronten en Zeewolde zijn er op dit moment geen openstaande vacatures in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs, aldus LocalFocus.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer