Normal_graduation-circle-success-and-students-certificat-2023-11-27-05-19-57-utc

Na de recente diploma-uitreikingen ontdekte een oplettende moeder een drukfout op het diploma van haar kind. Onderzoek wees uit dat alle eindexamenleerlingen van de middelbare scholen Vitusmavo en Vituscollege in Bussum een ongeldig diploma hebben ontvangen. Dit meldt GooiseMerenNieuws.

De scholen hadden per ongeluk een oud sjabloon gebruikt bij het drukken van de diploma’s. Hierdoor stond het oude wetsartikel op de diploma’s in plaats van het nieuwe artikelnummer dat sinds twee jaar van kracht is. Rector Nicole Lagendijk van Vitusmavo legt uit: “Bij de diploma’s hebben we iets verkeerd aangeklikt in Magister, een oud sjabloon waardoor het tussendoor is geglipt.” Dankzij de oplettende moeder werd de fout ontdekt, anders zouden de scholen het waarschijnlijk zelf niet hebben opgemerkt.

Omruiling van diploma’s

Alle 140 betrokken leerlingen moeten hun ongeldige diploma’s inleveren en omruilen voor een correct exemplaar. De tekst is aangepast van ‘artikel 29’ naar ‘paragraaf vijf, hoofdstuk twee’. “Het is niet zo dat leerlingen opnieuw examens hoeven te doen, ze moeten alleen hun diploma omruilen. Het is verder helemaal geen groot ding,” aldus Lagendijk. De meeste leerlingen hebben inmiddels hun nieuwe diploma ontvangen.

Geen nadelige gevolgen

De fout heeft geen vervelende gevolgen voor de leerlingen. “Online is het diploma goed geregistreerd bij DUO, dus het is niet zo dat leerlingen zich nu niet kunnen inschrijven voor een studie,” verzekert Lagendijk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer