Voormalig gebouw Dollard College gaat verder als creatieve broedplaats

Twee van de drie schoolgebouwen aan Bovenburen in Winschoten krijgen nieuwe bewoners. De internationale schakelklas (ISK) zal daar haar intrek nemen. Het voormalige hoofdgebouw van het Dollard College wordt een ‘creatieve broedplaats’ voor jongeren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het Dollard College en het Ubbo Emmius gingen in 2022 fuseren. Vandaar dat er twee schoolgebouwen leegstonden. Er werden nog wel lessen gegeven op twee locaties aan Bovenburen, maar na de zomervakantie is dat voorbij.

Campus Winschoten 

In het nieuwe schooljaar worden alle lessen gegeven op de Campus Winschoten. Omdat er nog te weinig klaslokalen beschikbaar waren, was dit niet eerder mogelijk. Tien nieuwe leslokalen kunnen na de zomervakantie in gebruik worden genomen. Vanwege deze nieuwe lokalen is er nu plek voor 240 extra leerlingen.

Leerlingen hoeven ook niet meer heen en weer te reizen tussen Campus Winschoten en Bovenburen. Voor Homme Zwiep, regisseur huisvesting bij scholengroep Trivium, was dat pendelen al langer een doorn in het oog.

Scholengroep Trivium 

Het Dollard College en Ubbo Emmius vallen beiden onder Trivium. Zo’n vijfduizend vo-leerlingen volgen hun lessen op deze scholengroep. Weliswaar verspreid over diverse locaties in verschillende gemeenten. Het Trivium-onderwijs is in Winschoten voornamelijk te vinden op Campus Winschoten dat zich naast het station bevindt.

Creatieve broedplaats voor jongeren 

Het hoofgebouw aan Bovenburen waar tot de zomer nog leerlingen van het Dollard College hun lessen volgden, wordt een creatieve broedplaats voor jongeren. Het schoolgebouw is officieel van de gemeente, dus zij mogen ermee doen wat ze willen.

Internationale schakelklas 

Het pand dat op de hoek van de Jachtlaan/Bovenburen staat blijft zijn functie behouden als schoolgebouw. De internationale schakelklas zal daar haar intrek nemen. De leerlingen zitten nu nog aan de Stikkerlaan in een voormalige pand van de pabo.

Het gaat hierbij om leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Deze leerlingen hebben een (tijdelijke) verblijfsvergunning en gaat door naar het Nederlandse vervolgonderwijs.

Vanaf het nieuwe schooljaar zullen er ongeveer 150 leerlingen hun lessen volgen bij de internationale schakelklas. Gymlessen worden er ook gegeven. Er zijn zo’n twaalf tot dertien lokalen beschikbaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk