Zorgklassen van Zwin College zitten vol jongeren met psychische problemen

Het Zwin College in Oostburg is niet verbaasd over de resultaten van het GGD-onderzoek over de hoge percentages psychische problemen bij jongeren. Op de middelbare school wordt al van alles gedaan om de jongeren te helpen. “De zorgtrajecten zitten vol en zijn overbelast.” Dat meldt Omroep Zeeland.

Mirjam van Heeringen, zorgcoördinator van de middelbare school, ziet ook steeds meer leerlingen met suïcidale gedachten. “Het aantal leerlingen met zelfmoordgedachten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Sommige hebben zelfs al bedacht hoe ze dat willen gaan doen.” Uit de Gezondheidsmonitor blijkt dat een op de drie jongeren uit de gemeente Sluit weleens aan zelfdoding denkt. Dat is het hoogte percentage van Nederland.

Zorgtrajecten 

De middelbare school biedt verschillende zorgtrajecten aan aan de leerlingen. Dat doen zij samen met zorginstanties zoals GGZ Emergis. “We hebben schoolmaatschappelijk werk, studiecoaches, een ondersteuningstrajectklas. Noem het op en we hebben het”, aldus Van Heeringen.

Telefoongebruik 

Jongeren hebben een flinke klap gekregen van de coronapandemie. Daardoor gingen ze zich ook meer afsluiten en op hun telefoon kijken, zo stelt Van Heeringen. “Sociale media is heel mooi, maar ik denk dat veel jongeren er nog niet aan toe zijn. Ze zijn eigenlijk te jong, steken er te veel tijd in, ze gaan te laat naar bed en komen moe op school.”

In de veerkracht van jongeren gelooft ze nog wel. “Ze hebben vooral tijd, rust en verbinding nodig.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk