Zij-instromers zijn mogelijk de oplossing voor het lerarentekort in Overijssel

Lessen in de provincie Overijssel op middelbare scholen beginnen over een paar weken, maar schoolbesturen maken zich grote zorgen over de start van het nieuwe schooljaar. Dit allemaal vanwege het lerarentekort dat ook in Overijssel speelt. De scholen in het zuiden van Nederland zijn al begonnen en ook daar zijn er te weinig leraren voor de klassen. Leerlingen moeten soms noodgedwongen thuisblijven en werkende ouders moeten op zoek naar een oplossing. Dat meldt RTV Oost.

Het lerarentekort is vanuit de Randstad ook overgewaaid naar Overijssel, zo stelt Saskia Grit (abeidsmarktadviseur bij het UWV). Er zijn te weinig leraren beschikbaar voor met name de grotere steden in de provincie.

Uitval van een leraar 

Klassen moeten soms naar huis worden gestuurd of middelbare scholen kunnen bepaalde vakken niet meer aanbieden als er door ziekte een leraar uitvalt. Leraren die wel aanwezig zijn krijgen nog meer op hun schouders, zeker als er collega’s uitvallen vanwege ziekte.

Opleiden van zij-instromers 

Zij-instromers opleiden is het doel van de staatssecretaris om het lerarenprobleem op te lossen en volgens Grit is dat een goed idee. Er zijn in de regio Zwolle voldoende opleidingen om als leraar in het basisonderwijs aan de slag te gaan. Deze zij-instromers staan twee tot drie dagen per week voor de klas, volgen een dag zelf lessen en doen de rest van de tijd als zelfstudie vanuit huis. Zij-instromers moeten echter wel hele goede begeleiding krijgen, want een op de tien beginnende leraren verlaat al na een jaar het basisonderwijs. Binnen het voortgezet onderwijs is dat een op de vijf.

Opleidingstrajecten van vier jaar en zij-instroomtrajecten van drie jaar zijn volgens Grit de oplossing. Gepensioneerde leerkrachten terugvragen voor de klas en jongeren stimuleren om toch een opleiding in het onderwijs te gaan volgen zijn andere mogelijke oplossingen.

Gevolgen lerarentekort voor de hele arbeidsmarkt groot 

Niet alleen voor het onderwijs zelf zijn de gevolgen van het lerarentekort groot. Als kinderen niet naar school kunnen en ouders moeten daarop hun werk aanpassen, dan heeft dit ook grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het werven van nieuwe leraren en de begeleiding van startende leraren is daarom belangrijker dan ooit.

Door: Nationale Onderwijsgids / femke van Arendonk