Tubbergse scholieren in gesprek met jongeren over 80 jaar vrijheid

Nederland staat vanaf september in het teken van 80 jaar leven in vrijheid. Op 12 september 1944 kwamen de geallieerden aan in Nederland. Scholengemeenschap Canisius uit Tubbergen doet deze week dan ook mee met het uitwisselingsprogramma Youcee 2024. Jongeren uit Canada, Polen, Nederland en Duitsland komen bij elkaar om te praten over de Tweede Wereldoorlog en over vrijheid. Dat meldt RTV Oost. 

Een bezoek aan de Canadese begraafplaats in Groesbeek staat ook op het programma. Een leerling van het Canisius uit Tubbergen vindt de begraafplaats erg indrukwekkend. “Zij zijn voor ons gestorven.”

Canadese soldaat 

Docent van het Canisius en ook projectcoördinator Mark Veldhuis staat bij een van de graven en vertelt het verhaal over de soldaat die daar ligt. De jonge Canadees overleed toen een munitieopslag ontplofte. Alle scholieren staan aandachtig te luisteren naar het verhaal van Veldhuis.

Herdenkingen 

Het Canisius deed vaak mee aan verschillende herdenkingen. Daardoor zijn ze ook in aanraking gekomen met het uitwisselingsprogramma. De school gaat als sinds 2014 naar de internationale jeugdconferentie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk