
Summa lanceert voor het schooljaar 2025/2026 het Oriëntatieprogramma Techniek en Technologie (OTT). Dit innovatieve onderwijsprogramma biedt studenten de mogelijkheid om intensief kennis te maken met uiteenlopende technische disciplines zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, mechatronica en autotechniek. Zo ontdekken ze waar hun passie en talent echt ligt, waardoor ze een weloverwogen keuze kunnen maken voor een technische vervolgopleiding die perfect bij ze past. Dat meldt Summa.
Met dit initiatief zet Summa een belangrijke stap om technisch talent aan te trekken en op te leiden voor de groeiende vraag naar gekwalificeerd technisch personeel binnen de Brainportregio. Het programma is een concrete uitwerking van het Beethovenproject, waarin is afgesproken dat onderwijsinstellingen extra talent opleiden voor de brede microchipindustrie, inclusief toeleveranciers. Bij bewezen succes en groeiende belangstelling kunnen andere mbo-instellingen deze succesvolle aanpak overnemen.
Summa Engineering
Het programma wordt aangeboden vanuit Summa Engineering, gelegen op de TU/e-campus in Eindhoven en geeft studenten vanaf het nieuwe schooljaar de mogelijkheid om intensief kennis te maken met uiteenlopende technische disciplines. “Summa biedt veel technische opleidingen aan”, zegt directeur Willy Ickenroth van Summa Engineering. “De studenten doen tijdens het programma hun eerste ervaring op bij onder meer metaaltechniek, elektro- en installatietechniek, laboratorium, engineering, automotive, procestechnologie en ict. Allemaal techniek, maar heel breed!”
Het nieuwe oriëntatieprogramma leidt bij studenten tot een goed onderbouwde studiekeuze en biedt uitstekende voorbereiding op een technische vervolgopleiding op mbo-niveau 3 of 4. Indien gewenst en haalbaar kan een student tijdens het programma al instromen bij een gekozen opleiding.“
Les op verschillende technieklocaties
Tijdens het programma krijgen studenten les op de verschillende technieklocaties van Summa en doen ze uitgebreide praktijkervaring op via stages, bedrijfsbezoeken en workshops. Daarnaast volgen zij loopbaanoriëntatie, ontwikkelen zij persoonlijke vaardigheden en werken zij aan vakken zoals rekenen, Nederlands, Engels en burgerschap.
Voor wie is het programma?
Het programma is geschikt voor VO-leerlingen met een diploma, leerlingen met een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 of vwo en mbo-studenten die hooguit één jaar een opleiding op niveau 3 of 4 hebben gevolgd en zich breder willen oriënteren voordat zij een definitieve keuze maken.
Aanmelden
Geïnteresseerde studenten kunnen zich nu aanmelden via de website van Summa. Na aanmelding volgt een intakegesprek volgt, nog vóór de zomervakantie een kennismakingsdag.
Door: Nationale Onderwijsgids