Scholieren bekronen boek van Tiemen Hiemstra met De Inktaap 2025

Met zijn debuutroman W. wint de Groningse auteur Tiemen Hiemstra de literaire jongerenprijs De Inktaap 2025. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens de slotdag van het leesbevorderingsprogramma, waarvoor jongeren van 15 t/m 18 jaar drie genomineerde titels lezen, bediscussiëren en beoordelen. W. kreeg de meeste stemmen. De andere nominaties waren Kindertrein uit Boedapest van Emy Koopman en Luister van Sacha Bronwasser. Dat meldt Passionate Bulkboek. 

De Inktaap brengt bovenbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs in contact met de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur en biedt hun de unieke kans om gezamenlijk op kritische en persoonlijke wijze in gesprek te gaan over hedendaagse literaire werken. Dit jaar speelden docenten een bepalende rol in de selectie van de boeken: zij stemden op titels van de shortlists van de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Uit deze selectie kwamen de drie nominaties voort. 

Feestelijke prijsuitreiking 

Ter afsluiting van het programma kwamen vandaag meer dan 500 bovenbouwleerlingen en docenten uit het hele land samen in De Doelen in Rotterdam voor de feestelijke prijsuitreiking. Ze gingen in gesprek met auteurs Emy Koopman, Sacha Bronwasser en Tiemen Hiemstra, debatteerden over de genomineerde boeken, luisterden naar een gastcollege over toekomstfictie, en volgden inspirerende workshops over illustratie, ritmische theaterteksten en spoken word. Aan het eind van de dag werd de winnaar van De Inktaap 2025 bekendgemaakt, waarna rapper Elmer met een spetterend optreden het programma afsloot.

Sinds 2002 bekroont De Inktaap, een programma van Passionate Bulkboek en Stichting Lezen, jaarlijks een toonaangevend boek. Recente winnaars zijn Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje (2024), Vaders die Rouwen van Carmen Michels (2023), De saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer (2022), Wees onzichtbaar van Murat Isik (2019) en Jij zegt het van Connie Palmen (2017). 

Door: Nationale Onderwijsgids