AMSTERDAM - Hoewel de meeste scholen inmiddels een pestprotocol hebben, is de aanpak volgens Kinderombudsman Marc Dullaert nog te vrijblijvend. Samen met staatssecretaris Sander Dekker (VVD) is hij daarom begonnen met een nieuw plan om pesten op scholen uit te bannen. Dat meldt het ANP.
Dullaert ziet graag een grotere rol voor de Onderwijsinspectie, die nu vaak alleen kijkt naar het aanwezig zijn van een protocol en niet of scholen dat ook handhaven. Het inkopen van een anti-pestprogramma zou volgens hem veel beter kunnen werken, hoewel dat het probleem met zich meebrengt dat er enorm veel soorten van bestaan en dat de effectiviteit ervan vaak niet wetenschappelijk is aangetoond. "Ik zie een wildgroei, zelfs een pestindustrie."
Ook wijst Dullaert op het feit dat veel docenten weinig zicht hebben op pesterijen die zich onder hun hoede afspelen. Als leerkrachten wel op de hoogte zijn van de pesterijen, weten ze vaak niet hoe ze ermee om moeten gaan en hebben ze vaak moeite toe te geven dat het gebeurt. Ook veel ouders krijgen hier mee te maken. Als zij merken dat hun kind gepest wordt en daarmee aankloppen bij de school, wordt er vaak niet of nauwelijks actie ondernomen.
Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties constateerde in 2009 al dat Nederlandse scholen sociaal onveilig zijn. Kinderen hebben het recht op een veilige schoolomgeving, vrij van pesterij. "Ze moeten er kunnen leren, vragen stellen, fouten maken. En niet geestelijk geterroriseerd worden."
Het is de bedoeling dat het plan van Dullaert en Dekker in maart zal verschijnen.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem