ARNHEM (ANP) - Ongeveer 162.000 groep 8-ers beginnen dinsdagochtend aan de Cito-toets. Met de uitslag van de toets wordt mede bepaald of de scholier naar het vmbo, de havo of het vwo gaat. Circa 6200 scholen, dat is zo’n 85 procent van alle basisscholen, staan de komende drie dagen in het teken van de eindtoets. Begin maart komt de uitslag.
De Cito-toets bestaat uit 200 meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen, wiskunde en studievaardigheden. Het onderdeel wereldoriëntatie is vast onderdeel van de Cito-toets, maar bijna 90 procent van de scholen neemt dit ook af.Dit is het laatste schooljaar dat de Cito-toets in de huidige vorm wordt afgenomen.
Vanaf volgend jaar wordt een centrale eindtoets voor taal en rekenen verplicht voor alle basisscholen. Dat is nu nog niet het geval. De toets wordt dan ook later in het jaar gedaan. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) diende daar onlangs een wetsvoorstel voor in.
Door de toets later in het jaar af te nemen, komt de minister tegemoet aan de wens van brancheorganisaties in het basis- en middelbaar onderwijs en ook veel ouders.De Cito-toets wordt als een momentopname gezien, maar is wel bepalend voor het type onderwijs dat de leerling de jaren daarna gaat volgen.
Omdat de Centrale Eindtoets vanaf volgend jaar in april wordt afgenomen, gaat het oordeel van de docent - die een leerling over het algemeen meerdere jaren heeft meegemaakt en daardoor een beter beeld heeft van zijn of haar kunnen - zwaarder meewegen.