
Sommige kinderen hebben moeite met poepen, zoals bijvoorbeeld kinderen met aangeboren darmafwijkingen. “Op school kan dit heel lastig zijn. Daarom kijken we naar wat scholen kunnen doen om het deze kinderen gemakkelijker te maken en we vragen de kinderen en ouders waar ze tegenaan lopen”. Dat meldt het Amsterdam UMC.
“Kinderen met Hirschsprung of ARM kunnen last krijgen van ernstige verstoppingen of ongewild poepverlies. Deze kinderen moeten zodra ze aandrang voelen meteen naar de wc, maar dat kan niet altijd”, aldus kinderchirurg Ramon Gorter van het Kinderbuikcentrum van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC.
Op school extra lastig
Op school is het voor deze kinderen extra lastig. Schoolkinderen gaan liever niet op school naar de wc, dat kwam al naar voren bij een onderzoek uit 2024. De kinderen vinden de wc’s op school vies en gehorig. De onderzoekers keken voor dit jaar speciaal naar kinderen met ARM en Hirschsprung. Met het onderzoek proberen de onderzoekers in kaart te brengen waar de kinderen tegenaan lopen.
Zindelijk naar school
Tijdens het inschrijven van hun kinderen op de basisschool heeft een kwart van de ouders van kinderen met ARM problemen ondervonden. Veel basisscholen eisen dat kinderen zindelijk zijn als ze naar school gaan. Ouders moeten naar school komen als hun kind verschoond moet worden. “Maar wat als beide ouders werken? Dan moet de juf of meester het doen. Voor scholen is dit niet heel gemakkelijk op te lossen, dat snappen wij ook. Maar waar moeten deze kinderen dan naartoe?”, aldus Gorter. Pestgedrag van klasgenoten en het niet meteen naar de wc kunnen, noemen ouders ook als problemen.
Plasketting
Scholen werken vaak met een ‘plasketting’. De juf of meester weet wie er naar het toilet is en dat andere kinderen even moeten wachten totdat de ketting weer terug is. Voor kinderen die hun ontlasting niet kunnen inhouden is deze ‘plasketting’ een groot probleem.
Meedenken naar oplossingen
De meeste scholen willen graag meedenken naar oplossingen, zo stelt Gorter. “Je hoopt dat de eerste kennismaking met de basisschool goed verloopt. Voor kinderen die in een rolstoel zitten is het tegenwoordig al best goed geregeld, dat moet dan voor deze kinderen toch ook mogelijk zijn.”
De onderzoekers van het Kinderbuikcentrum en het MDL-fonds gaan de komende maanden meerdere gesprekken voeren met scholen, kinderen en hun ouders. In het najaar van 2025 hopen de onderzoekers met de resultaten naar buiten te komen. Middelbare scholen worden op een later moment onderzocht.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk