Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Basisscholen raken veel geld kwijt aan leegstaande lokalen, wat eigenlijk bedoeld is voor het onderwijs. Jaarlijks zijn basisscholen tussen de 6,7 en 17,5 miljoen euro kwijt aan de leegstand. Deze kosten zouden alleen maar oplopen, doordat het aantal leerlingen op de basisschool met gemiddeld 1 procent per jaar daalt. Dit meldt Trouw.

Daniël Vos, afgestudeerde van de TU Delft, heeft onderzoek gedaan naar de 'overmaat' in het basisonderwijs. Uit het onderzoek blijkt dat bijna tien miljoen vierkante meter aan onderwijsruimte beschikbaar was, terwijl er op basis van het aantal leerlingen maar 8,9 miljoen vierkant meter nodig is. Volgens Vos staat nu 8 procent van de lokalen leeg. Voorzitter van de PO-Raad, Rinda den Besten, vindt de 8 procent nog aan de voorzichtige kant. “In sommige gebieden gaat de leegstand richting de 20 procent.” Dit percentage is veel hoger, dan de gebruikelijke marge van 4 procent om schommelingen in het aantal scholieren op te vangen.

Scholen krijgen per leerlingen betaald, maar kunnen bij minder aanmeldingen niet het gebouw aanpassen. De huisvestingskosten zijn voor scholen zelf en ook lege lokalen kost de school dus geld. Vos adviseert dat scholen niet moeten bezuinigen op onderhoud, omdat de staat van het schoolgebouw voor ouders kan meewegen bij de schoolkeuze voor hun kind. Door de kosten van de leegstand, wordt er veel geld niet geïnvesteerd in het onderwijs, benadrukt Den Besten. “We laten zo een stiekeme bezuiniging toe op het onderwijs, omdat we slecht in staat zijn een antwoord te vinden op krimp. Onze wet- en regelgeving was altijd gericht op groei."

Den Besten is van mening dat niet de scholen maar de gemeenten verantwoordelijk moeten zijn voor de huisvesting, ook al zouden de gemeenten hier niet op zitten wachten. In de grote steden zou een leeg lokaal nog gebruikt kunnen worden voor een kinderopvang, peuterspeelzaal of werkplek voor zzp'ers. 

© Nationale Onderwijsgids