Minder Amsterdamse kinderen hebben overgewicht. Dit komt vooral omdat meer kinderen ontbijten en bijna de helft de norm gezond bewegen haalt. Wel ligt het aantal nog steeds ver boven het landelijk gemiddelde. De gemeente Amsterdam heeft hierover cijfers gepubliceerd. In de Amsterdamse aanpak tegen overgewicht spelen scholen een grote rol. Dat meldt Trouw.
Overgewicht komt in de grote steden veel meer voor dan gemiddeld in Nederland. In Amsterdam zelfs bijna twee keer zo veel. In 2013 had 15,2 procent van de Amsterdamse kinderen overgewicht, in 2011 lag dit percentage nog op 16,8. Er is dus een dalende lijn te zien. Overgewicht blijkt te maken te hebben met kenmerken van de bevolking. Kinderen die opgroeien in arme gezinnen met laagopgeleide ouders en allochtone kinderen, lopen het grootste risico op overgewicht. Eerder meldde Rotterdam ook een dalend aantal kinderen met overgewicht.
Scholen werken hard om kinderen gezonder te krijgen. Een derde van alle basisscholen doet al mee met het zogeheten Jump-in-programma. Hierbij steunt een coach van de gemeente de scholen om extra aandacht te besteden aan gezond eten, goede gymlessen en buitenspelen. Op ruim vijftig scholen wordt bijvoorbeeld geen limonade meer gedronken, maar krijgen de kinderen kraanwater. Het doel van de gemeente is dat alle Amsterdamse kinderen in 2033 een gezond gewicht hebben.
© Nationale Onderwijsgids