De Tweede Kamer reageerde gisteren positief op het wetsvoorstel van D66, CDA en SGP om de regelgeving en administratielast in het onderwijs terug te dringen. De partijen vinden dat nu de aandacht voor goed onderwijs te veel te lijden heeft onder de hoeveelheid regels en kaders waaraan scholen moeten voldoen. Ook het kabinet kan zich vinden in het voorstel dat volgens minister Bussemaker goed past met de kabinetsplannen voor meer maatwerk in het onderwijs. Dit melden het Reformatorisch Dagblad en de NOS.
Scholen en docenten klagen al jaren over de tijd die zij kwijt zijn aan het opstellen van rapporten en invullen van formulieren voor de Onderwijsinspectie. Ook het toenemende aantal controles door de inspectie kosten docenten veel tijd. Tijd die leraren beter kunnen besteden aan de leerlingen, vinden de partijen. Goed onderwijstoezicht is nodig, erkennen de initiatiefnemers van het wetsvoorstel, maar het moet geen “ongepaste bemoeizucht” worden, aldus fractielied Roelof Bisschop van de SGP. “Leraren moeten lesgeven, het zijn geen accountants”, zegt ook D66-lid Paul van Meenen.
Het wetsvoorstel regelt dat scholen verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het onderwijs. “Het komt te vaak voor dat de overheid scholen de les leest over zaken waar leraren, maar ook ouders, beter zicht op hebben”, aldus Bisschop. Ook zijn de eisen waaraan scholen moeten voldoen niet altijd helder. De initiatiefnemers willen dat duidelijk wordt gemaakt waar de Onderwijsinspectie wel en niet over gaat.
© Nationale Onderwijsgids