Sinds maandag is op drie basisscholen in de provincie Groningen de 'gezinsklas' ingevoerd. Kinderen met gedragsproblemen in de klas gaan één keer per week samen met hun ouders naar school. Dit meldt RTV Noord.
Basisschoolkinderen krijgen samen met een of meerdere gezinsleden tijdens reguliere schooltijden extra aandacht bij gedragsproblemen op school. Kinderen met bijvoorbeeld concentratieproblemen zitten één ochtend in de week samen met hun ouders in de klas. De rest van de week volgen kinderen onderwijs in hun eigen klas. In de gezinsklas wordt samengewerkt met een therapeut en psycholoog.
Kinderen met problemen met hun gedrag zijn niet alleen lastig voor zichzelf, maar ook voor hun ouders, leerkrachten en de andere leerlingen in de klas. In de gezinsklas wordt ouders en kinderen geleerd het problematische gedrag te veranderen en uitval te voorkomen. Tijdens de les praten ouders en kinderen samen over de lessen en over de problemen die ze ervaren. Daarnaast worden ook gewone schoolvakken gegeven. Gedurende die tijd is er voor de ouders de mogelijkheid om met een psycholoog te praten over het gedrag van hun kind.
De gezinsklas komt oorspronkelijk uit Engeland. In Denemarken wordt dit systeem al 10 jaar met succes gehanteerd. In Groningen worden de speciale lessen voorlopig op drie scholen gegeven: De Swoaistee, de Borgmanschool en de Siebe Jan Boumaschool. Dat gebeurt onder begeleiding van stichting Madelies.
© Nationale Onderwijsgids