Ouders van kinderen met vrijstelling hoeven geen thuisonderwijs te geven

Meer dan 2100 kinderen hoeven niet naar school vanwege de overtuigingen van hun ouders. In 2018 ging het nog om duizend minderjarigen. In zes jaar tijd is dit aantal dus verdubbeld. Daarom wil met de leerplichtwet nu toch echt wijzigen. Dat meldt RTL Nieuws.

Ingrado, de vereniging van ambtenaren die de leerplicht moeten controleren, doet deze oproep. Het onderwijsstelsel past volgens veel ouders niet meer bij hun kinderen, aldus bestuurder Corien van Starkenburg.

Soefisme 

De vereniging reageert hiermee ook op het gerechtshof Amsterdam. Daar kwam gisteren een zaak naar buiten van ouders die sinds 2017 hun dochter niet meer naar de basisschool laten gaan. Het meisje gaat niet naar school omdat er volgens de ouders geen enkele school bij het soefisme past. Dat is een mystieke en spirituele stroming binnen de islam.

Thuisonderwijs 

Er zijn te veel kinderen met zo’n vrijstelling, volgens het gerechtshof. Of deze kinderen goed thuisonderwijs krijgen is onduidelijk. De ouders van het meisje kregen de vrijstelling uiteindelijk niet.

Vrijstelling 

Een maand voordat het kind leerplichtig wordt, moeten de ouders die een vrijstelling willen deze aanvragen. Voor de start van ieder nieuw schooljaar moet er weer een aanvraag worden gedaan. De leerplicht in Nederland gaat van start op de eerste dag van de maand nadat een kind vijf jaar wordt.

Heb je eenmaal die vrijstelling, dan geldt de leerplicht niet meer, aldus Van Starkenburg. Thuisonderwijs is niet verplicht en ouders hoeven geen verantwoording af te leggen. “Op deze manier weet je niet of jongeren hun recht op onderwijs en ontwikkeling waar kunnen maken.”

Schrijnende situaties 

Volgens Van Starkenburg zijn er wel ouders die hun best doen in het geven van thuisonderwijs, maar leerplichtambtenaren komen ook schrijnende situaties tegen. Sommige kinderen willen bijvoorbeeld graag een vervolgopleiding doen, maar spreken de taal niet goed.

De leerplichtwet moet volgens Ingrado worden aangepast omdat deze inmiddels te oud is geworden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk