Goed muziekonderwijs in de klas keert weer terug. Naast de 25 miljoen euro die minister Jet Bussemaker beschikbaar heeft gesteld, willen bedrijven en particuliere fondsen dit bedrag verdubbelen naar 50 miljoen euro. Hierdoor moeten alle ruim 7000 basisscholen weer toegang krijgen tot goed muziekonderwijs. Dit meldt Trouw.
NOG
Bedrijfsleven verdubbelt subsidie voor goed muziekonderwijs
-Het project 'Meer muziek in de klas' lanceert deze week een grote informatiecampagne op alle Nederlandse basisscholen. Joop van den Ende is een grote drijvende kracht hierachter met onder andere de VandenEnde Foundation. Ook heeft Van den Ende grote bedrijven, banken en cultuurfondsen benaderd om te investeren in muziekonderwijs. Met deze steun moet het project vijf tot zeven jaar vooruit kunnen.
Op nog maar 7 procent van de basisscholen wordt wekelijks in elke groep muziekles gegeven, terwijl muziekles volgens Van de Ende onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. "Het verrijkt hun levens. Muziek geeft niet alleen plezier, maar helpt hen ook - mede door de invloed op het brein - bij het leren voor andere vakken en bij het samenwerken met anderen."
De PO-Raad erkent dat goed muziekonderwijs geruime tijd onderbelicht is geweest. Gebrek aan tijd en geld en het ontbreken van kennis en kunde bij 'gewone' groepsleerkrachten worden als oorzaken aangeduid. 'Meer muziek in de klas' wil dat binnen vijf jaar alle basisschoolkinderen weer muziekles krijgen. Om dit te realiseren kunnen scholen subsidies aanvragen om muziekdocenten in te schakelen, leerkrachten bij te scholen en instrumenten aan te schaffen. Ook op pabo's, de opleidingen voor leerkrachten, keert muziek terug.
© Nationale Onderwijsgids