Schoolbestuur Vivente in Zwolle luidt de noodklok over de situatie in het basisonderwijs. Zo zouden er te veel en onwerkbare regels en maatregelen zijn, maar ook valt het bestuur over de toenemende werkdruk en een hoog ziekteverzuim. Het bestuur is inmiddels een online petitie gestart onder de noemer 'De basis wankelt'. Dat meldt de Stentor.
De situatie in het onderwijs zou steeds moeilijker worden door een opeenstapeling van regels en verplichtingen. “Wij willen maar één ding: goed onderwijs geven. En we roepen de overheid op om dat niet steeds in de weg te zitten met steeds weer nieuwe wet- en regelgeving”, zegt Henk ter Wee van Vivente. Onder het schoolbestuur vallen vijftien basisscholen. Vivente wil ouders, leerkrachten en besturen in het hele land mobiliseren. Het bestuur houdt een actie-avond voor alle geïnteresseerden en roept andere schoolbesturen op hetzelfde te doen.
Het onderwijs vreest dat de nieuwe Wet werk en zekerheid die per 1 juli ingaat het inschakelen van invallers steeds lastiger maakt, omdat de wet verplicht om mensen na drie invalbeurten in vaste dienst te nemen. Volgens Ter Wee heeft het schoolbestuur een groot probleem als deze wet ingaat. “Dat moet onder de aandacht komen in Den Haag. Op verschillende manieren zijn scholen in het hele land daar al mee bezig, wij doen het op deze manier. Niets doen is in elk geval geen optie”, aldus Ter Wee.
© Nationale Onderwijsgids
In Zwolle werden vorig jaar 2 basisscholen onder verhoogd toezicht gesteld. Die waren van Vivente. Vivente heeft (elders vastgelopen) hoogbegaafde kinderen de Klokbeker binnengehaald met de belofte hen specialistisch onderwijs te bieden om vervolgens die belofte (en dus die kinderen!) weer los te laten... Ja, de basis wankelt. Dat begint bij de Viventebestuurders zelf!
Terwijl bijvoorbeeld scholengroep Skipov wel in staat (en bereid) is de flexkrachten enige zekerheid te bieden. Het kan dus wel. Trap er niet in, laat je niet tegen elkaar uitspelen.
Helaas lijkt dit een strategie om overbelaste leerkrachten en bezorgde ouders onder het mom van 'de basis wankelt' voor het karretje te spannen van werkgevers die willen tornen aan de rechten van de invalkrachten: de actie lijkt zich niet zozeer te richten op terugdringing van de werkdruk of verhogen van de kwaliteit, maar voornamelijk tegen de Wet Werk en Zekerheid.