Basisscholen worstelen met de vraag hoe zij om moeten gaan met moslimkinderen met radicale ideeën. Vooral in de grote steden zitten de scholen met het probleem in hun maag. Onderwijswethouder Van Engelshoven (Den Haag) beweert dat op de scholen in zijn stad tientallen moslimkinderen zitten met extreme ideeën. Dat meldt RTL Nieuws.
De kinderen zouden sympathie tonen voor IS en juichen aanslagen van de terreurgroep toe. Het probleem heeft de aandacht van de gemeente. "We organiseren regelmatig bijeenkomsten om mensen in het onderwijs handvatten te geven hoe te handelen als ze denken dat kinderen radicaliseren", aldus een gemeentewoordvoerder.
Uit een rondgang van de Algemene Onderwijsbond onder haar leden blijkt dat scholen heel verschillend reageren op radicaliserende leerlingen. Sommige scholen weten wat te doen, anderen totaal niet. Voorzitter Liesbeth Verhagen begrijpt niet waarom enkele schoolbesturen niet met hun leerkrachten overleggen na de aanslagen in Parijs en Brussel.
"Het verbaast mij dat een bestuur dan niet zegt: 'we nemen eerst de tijd om daar als team over te praten en te bespreken hoe we dat gaan doen in die klassen'. Zo'n school moet kijken wie er ondersteuning nodig heeft. Leraren voelen zich in de kou staan”, aldus Verhagen.
Minister Asscher van Sociale Zaken adviseert scholen hulp te zoeken als ze met het probleem blijven worstelen. "Ik kan me voorstellen dat je schrikt als kinderen hele rare dingen gaan zeggen of extreme dingen. Maar het antwoord kan natuurlijk niet zijn om het vervolgens te negeren."
© Nationale Onderwijsgids